Skip to content

Запознайте се със… Стоил Тодоров

  Космонавт - Cooolbox

  Продължаваме да ви срещаме и запознаваме със звездния ни екип от професионалисти. Днес представяме оперативния директор на Cooolbox, отговорен за развитието на мрежата и един от основните двигатели на компанията – Стоил Тодоров.

  Ти си част от Cooolbox от първите години на развитие на компанията. Разкажи ни как започна всичко за теб.

  От 2000 до 2008 година, като управител на Спийд ООД, бяхме ключов партньор на ITD в изграждането и менажирането на телефонни центрове за VOIP услуги, обекти и клубове за ползване на техника за достъп до интернет и гейм сървър. С усъвършенстването и поевтиняване на компютрите и улесняването на достъпа до интернет, повярвах в концепцията на ITD за високоскоростна свързаност до крайния потребител за предоставяне на качествена интернет услуга.

  Кой според теб е най-ключовият момент за компанията в 20-годишната ѝ история?

  Според мен най-ключовият момент в историята на компанията е решението за стартиране на проект за изграждане на оптична мрежа до крайния потребител, както и създаването на услугата Cooolbox. Вече като част от екипа на ITD през 2008 г. поех ръководството на този проект.

  Кои са основните предимства на технологията, по която е изградена нашата мрежа?

  В Cooolbox сме пионери и все още единственият доставчик в градски условия, който предлага директна оптична свързаност от технически център до всеки краен клиент. Резервираността на оптично влакно за всеки абонат дава възможност за неограничено ползване на пълния капацитет на параметрите и скоростта на услугата. Тази зависимост се определя само от ограничението в развитието на крайните устройства, наложено от производителите.

  Кабелната ни мрежа е изцяло оптична. Нямаме устройства, които се захранват на 220 волта и се намират извън клиента или техническите ни центрове. Това допринася за независимостта на оптичната ни кабелна мрежа от токови колебания и отпадания, магнитни индукции и бури, което автоматично свежда до минимум възникването на аварии.

  Разкажи ни повече за инициативата на Cooolbox да консултира и помага с изграждане на оптична инфраструктура в новостроящите се жилищни комплекси.

  В Пловдив, София и Велико Търново колегите ни са като на мисии по строителните обекти. Опитваме се от години, а и вече успяваме, да променим мисленето на архитекти, проектанти, инвеститори и строители, че вече няма услуга до крайния клиент, която да не се предлага по оптичен кабел. За нас е важно да приемат, че клиентът трябва да има право на избор при ползване на интернет свързаност и с купуването на апартамент, не е задължен да подписва доживотен договор с конкретен оператор. Във всяка сграда трябва да има точка за достъп до клиента за всеки оператор, който може да предоставя оптична свързаност и качествена интернет услуга.

  Стоил Тодоров
  Снимка: личен архив

  Какво ти носи най-голямо удоволствие в работата?

  Мечтата и вярата в това, което правим. Колективът и екипното мислене. Изключително удоволствие е ежедневно да работиш с усмихнати хора заредени и удовлетворени от успехите си. Има колеги, с които сме доста повече от 10 години заедно и сме част от едно цяло, лично и неделимо.

  Друго удоволствие е и самата услуга, която предлагаме. Всеки параметър или елемент в нея е иновативен и винаги сме в позиция да предлагаме на клиентите си нови решения изпреварили времето си.

  Как се промениха технологиите в последните 20 години по твои наблюдения?

  Развитието на технологиите води до все по-достъпни и по-лесни за менажиране крайни устройства за потребителите. Компаниите разработват приложения, даващи възможност услугите, които ползваме в ежедневието си, да стават все по-интерактивни и персонализирани според личните предпочитания. А от оператора се изисква само да предлага сигурна свързаност, скорост и непрекъснатост на интернет услугата.

  Ти си един от меломаните в офиса. 🙂 Ако трябва да опишеш един твой работен ден с песен, коя ще бъде тя и защо?

  Ще я напишат някой ден и ще се изпълни на сцена, която ще е най-вероятно на 360 градуса. Ритъмът в музиката ще е водещ. Бас китарата ще се усеща в гърдите. Публиката и музикантите ще са едно цяло. Ще чувам фалцета на дъщеря ми. Пианото ще гони китарите, а когато то спре, ще се обади и духовата част от оркестъра.

  Знаем, че си любител пътешественик. Кое е последното coool нещо, което ти се случи по време на някоя от приключенията ти?

  Скалист бряг и море с прозрачна вода. Боровете и кипарисите правят естествена сянка. Шишарките докосват водата. Аз правя коктейли за скъпите си хора и слушахме любимата ни музика.

  Пейзаж, море, скали
  Снимка: личен архив