Skip to content

Запознайте се с… Петко

  Както сме споделяли и преди, в Cooolbox вярваме, че работата в екип е фундаментална съставка за успешен бизнес. Ето защо решихме да ви разкажем повече за coool хората в екипа ни, които всеки ден се грижат за високото качеството на предлаганите услуги с нестихващ ентусиазъм и професионализъм.
  Днес ви срещаме с Петко Ангелов – SuperAdmin и мениджър софтуерни приложения.

  Здравей, Петко! От колко време си част от екипа на Cooolbox и какво означава да си SuperAdmin?
  Привет! От почти 8 години съм част от екипа на Cooolbox. Не малко време, но не и твърде много. Да си cooolbox admin е едно непрекъснато приключение, което често изисква не съвсем традиционни подходи в решаването на интересни проблеми. Предизвикателствата да работиш в голям мащаб и да движиш операции, които не трябва да предизвикват прекъсвания в продуктовите услуги и да виждаш резултатите от тях, носят огромно удоволствие. Друго много важно е екипът, как се “сглобява” система или процеси и накрая всичко се стикова и работи.

  Знаем, че си отдаден на работата си, можеш ли да ни разкажеш как реши да се насочиш към сферата на мрежи и софтуерни приложения?
  Това е много интересен въпрос. Няма да излъжа, че по скоро самата сфера ме избра. Всичко започна, когато като малко хлапе за първи път видях компютър и тогава вече знаех какво искам да работя – определено не беше полицай или пожарникар. 😀 Впоследствие (в университета) учих за програмист, но съдбата ме избави от тази фундаментална грешка. 😀 Започнах работа в ISP и желанието ми да се занимавам със системи определено надделя над това да пиша код основно. Не, че не правих последното доста дълги години. Повече ми допада да се ровя в нещата на хората. Всъщност колкото и да казвам, че не обичам да програмирам дори и то ми носи удоволствие, а и е неизбежна част от ежедневните ни задачи. 🙂 Всичко останало дойде от само себе си.

  Разкажи малко повече за новото телевизионно решение coool.tv. Ти си пряко въвлечен в разработването му – къде са съсредоточени усилията на екипа в разработката му и какви са предимствата на coool.tv пред решението със set-top-box устройства?
  coool.tv е много интересен проект. Той е предизвикателство във всяко едно отношение за IT екипа ни. От планирането на архитектурата за доставка на съдържание, като се мине през процеса на разработка на апликацията за различни платформи и свършим с полирането на функционалностите и откриването на бъговете им. Беше много забавна задача планирането и тестването на ресурсите, които ще са ни необходими за обработката на телевизионното съдържание, като същевременно запазим качеството на видео съдържанието такова каквото е, защото за Cooolbox e изключително важно максималното качество на телевизионната ни услуга, както на старото така и на новото ни решение. Също така, съвместимостта с различните гами устройства и различни OS, не беше много лесна част от уравнението. Отне ни много време за да адаптираме и постигнем еднакво поведение на различните операционни системи и да оптимизираме максимално много приложението за всички платформи и за по-старите им версии. Беше доста тежка задачка и да покрием различните изисквания на платформите (Android, Apple, LG, Tizen) за да бъдем допуснати като публични приложения за тях. Тепърва има още какво да подобрим и със сигурност не е свършила работата ни по coool.tv! Основното преимущество на coool.tv пред решението ни със STB, че крайният клиент е напълно независим на какво устройство ще използва решението. Покрили сме най-масовите платформи на пазара, както и оптимално се постарахме да поддържаме и възможно най-стари модели, без това до доведе до фундаментална деградация на услугата. Така клиентите ни ще могат да използват собственото си устройство без допълнителни такива, което ще рече по малко кабели, необходимост от устройства, а и дистанционни за управление също. Също така, не са ограничени до функционалност на устройство, което им е предоставено от доставчика им на услуга, а имат свободата да го използват за всякакви други мултимедийни нужди. 🙂

  Какво ти носи най-голямо удовлетворение от това да си част от екипа на Cooolbox?
  Знам, че ще прозвучи клиширано, но определено са “нерешимите” задачки, както и предизвикателствата. Винаги е огромно удоволствие да решаваш “ребус” в търсене на решение на проблем с много неизвестни или просто при откриване на бъг в някоя система. Дори понякога това да означава, че трябва да я промениш и адаптираш спрямо новостите и изискванията, които не са съществували преди Х време.

  Разкажи ни малко и за Петко извън работа – какво обичаш да правиш през свободното си време и как презареждаш батериите?
  Аз бих перефразирал малко въпроса. 🙂 Ще разкажа как се забавлявам извън технологичния свят 🙂 Основните любими занимания са:

  • Плувните тренировки сутрин. Старая се да плувам между 2 и 4 пъти на седмица. Така поддържам форма, а и често размишлявам по разни въпроси. Много е фокусиращо, когато си в басейна сам с мислите си.
  • Старая се да посещавам планината, когато мога, както и други занимания на открито.
  • Музика и пътувания или комбинация от двете. 🙂 Концертите и фестивалите са важни, както откриването на нови места. Когато е в комбинация, е оптимално и зареждащо преживяване.

  В технологичния свят освен нещата, които работя, заниманията ми често са свързани в сферата на компютърната сигурност и участия в различни платформи и състезания (CTF-и). Обичам да хаквам разни устройства и да ги подобрявам – напоследък това е изразено в домашна автоматизация. 🙂

  Ако трябва да опишеш един твой работен ден с песен, коя е ще бъде тя и защо?
  “Underworld” – Luetin https://www.youtube.com/watch?v=AZvvjC8Jz3M

  Накратко, обичайно ставам рано или за тренировка, или за да мога да прегледам и планувам задачите за деня. И при двата варианта обикновено началото е експлозивно и динамично. Музиката е важна част, както от работния ми ден, така и ежедневието ми и често избирам “саундтрака за деня” да бъде такъв, който поддържа нивото на позитивна енергия и силен заряд.