Skip to content

Свободни, Активни, Свързани

    Свободни, активни, свързани – cooolbox

    Свободни. Активни. Свързани. Какво стои зад тези три думи и каква е мисията на Cooolbox? Срещаме ви с изпълнителния директор Иво Димитров, който разказва за историята на компанията и какво го е вдъхновило за създаването ѝ. За метаморфозите на Cooolbox през годините и какво е бъдещето на услугите в технологичния свят ще разберете в следващите редове. 

    Здравей, Иво! Разкажи ни малко повече за себе си, къде са насочени интересите ти и имаш ли хоби, с което да разпускаш и презареждаш за вдъхновение?

    След като завърших гимназия записах специалност “Компютърни системи” в Техническия Университет в Пловдив. Още в първи курс създадох ITD Network. Компанията бързо набра скорост и зае основната част от вниманието ми. 

    Интересите ми са предимно в областта на технологиите. Всяко технологично постижение, което може да промени начина ни на живот, ме интересува. Особено се вълнувам от такива, които могат да доведат до съществена промяна към по-добро. Следя ежедневно технологичните новини в търсене на подобни постижения. В много от случаите успявам да ги приложа в личния или професионалния си живот. 

    Извън ангажиментите ми в Cooolbox силно ме привлича участието в проектиране и изпълнение на бутикови архитектурни обекти. Най-вече в областта на “потребителското изживяване” и прилагането на високи технологии. В момента работя по няколко такива проекта.

    Къде е пресечната точка между високите технологии в проектирането на архитектурни обекти и интернет?

    Интернет се затвърждава като универсална медия за всички дигитални услуги. В тази връзка достъпът до интернет за една сграда, било то жилищна или обществена, е задължителна комунална услуга – подобно на тока и водата. Това важи с особена сила за съвременните високотехнологични или т. нар. “смарт” сгради.

    Личен архив

    Казваш, че си създал ITD Network още като студент в първи курс през 1997 г. Какво те провокира да стартираш такъв бизнес? 

    От 11 годишен прекарвам свободното си време пред компютъра. Разбира се в началото основно в играене на компютърни игри. Докато не се появи Интернет… 

    Първият ми досег с мрежата беше през Microsoft MSN 😉 . Безкрайни чатове в mIRC, сваляне на филми и игри в каналите на AOL през 14,400 bit/s дайлъп. Тази супер висока за времето си скорост успявах да постигна през най-модерната тогава централа на БТК 26хххх без дуплекс! Но идеята да свалям филм или игра по няколко дни не ми допадаше особено. 

    Така стигнах до решението, че трябва да направя нещо за подобряване на свързаността към Интернет. То се материализира под формата на първата в Пловдив и 3-тата в страната директна сателитна връзка до гръбнака на Интернет в САЩ. Скоростта беше 256 kbps upload/64 kbps download. Подготвихме и 8 дайлъп входни точки с последно поколение модеми Motorola 36,6 kbps. В началото имаше колебание дали да предлагаме услуга през дайлъп на крайни клиенти или да предоставяме услуги на едро по наета линия на други локални доставчици, които да поемат обслужването на крайните клиенти. Пазарът тогава ни насочи към второто. Това беше началото на ITD Network.

    През 2016 година компанията преминава през голям ребрандинг, с който се променя не само името ѝ, но и концепцията за предоставяне на услуги – от доставчик на едро към доставчик на интернет и за крайни потребители. Какво доведе до тази промяна? 

    Всъщност промяната започна още през 2008 година, когато стартирахме изграждането на оптичната си мрежа и предлагането на услуги за дома под марката Cooolbox. В първите 10 години от историята на компанията винаги съм имал усещането, че не сме избрали правилната посока, в която да се развиваме и работата с крайни клиенти е това, в което ще можем да покажем пълния си потенциал. 

    Но изграждането на мрежа и предлагането на качествена услуга на крайни потребители, е много скъпо начинание и ни трябваха 10 години, за да успеем да наберем необходимия ресурс и да имаме възможност да го реализираме. 

    2016 е годината, в която бизнесът с крайни клиенти задмина този от продажба на едро и Cooolbox се превърна в много по-разпознаваема марка от ITD Network. 

    Как се зароди идеята за изграждане на изцяло оптична мрежа?

    По това време ITD Network имаше дялове в няколко компании, които развиваха LAN мрежи. Бяхме натрупали опит в изграждането на такива мрежи и имахме яснотa за предимствата и недостатъците им. LAN мрежите имат изключителен принос за бързото развитие на доставката на високоскоростен Интернет в България. Основните им предимствa бяха високият капацитет, който можеха да предоставят, за разлика от всички останали технологии разпространени тогава и възможността за бързото им изграждане. Така много бързо се появиха стотици доставчици, предоставящи високоскоростен Интернет, но с относително малко покритие. Това е и един от основните недостатъци на LAN мрежите. Имат ограничена възможност за скалиране, защото в даден момент разходите за поддръжка нарастват експоненциално.

    Водени от тези си наблюдения, решихме че ако развиваме собствена мрежа за доставка на услуга за крайни потребители, трябва да преодолеем тези ограничения. След сериозно проучване избрахме най-подходящата според нас технология – FTTH AON (активна оптична мрежа). При този тип технология получаваме всички предимства на LAN мрежата (супер висока скорост и ниско ниво на споделяне на канала между множество потребители), допълнени с относително лесна възможност за надграждане. В същото време преодоляваме проблемите им – FTTH AON мрежата има значително по-оптимизирани  разходи за поддръжка и може да покрие голяма територия. Разбира се, има и един сериозен недостатък – нуждата от много висока първоначална инвестиция. Тя идва от основната разлика с другата широко разпространена FTTH технология PON. При AON се налага полагането на много повече оптични кабели, защото до всеки един потребител достига отделно оптично влакно директно от наш технически център. За сравнение, при PON едно влакно може пасивно да се сподели между стотици потребители подобно на познатите в миналото кабелни мрежи за аналогова телевизия.

    Разкажи ни малко повече за историята на името Cooolbox. 

    Кутия, пълна с най-добрите дигитални услуги за дома и офиса, предлагани на пазара :).

    През 2008 година трите основни услуги за дома (телевизия, фиксиран телефон и интерент) се предлагаха през различни мрежи оптимизирани за съответната услуга. Ние искахме да покажем, че тези услуги могат да се предлагат като дигитален пакет, върху интернет. Coool, защото е модерна cutting edge технология и box, защото е дигитален пакет от основните фиксирани телеком услуги за дома/офиса.

    В началото на 2022 година идва още една значима промяна – Cooolbox представя приложението coool.tv и противно на общоприетите практики в бранша компанията спира предлагането на пакетни услуги. Разкажи ни повече детайли около този проект. 

    Това, което искахме да покажем със стартирането на Cooolbox, вече е факт. Всички доставчици са на различен етап от пълното дигитализиране на услугите си и предлагането им през Интернет. Настъпи моментът да минем на следващия етап от плана ни за развитие – unbundling (разделяне на услугите). Смятам, че има сериозна разлика и съвсем различни предизвикателства в предоставянето на свързаност към Интернет и достъпа до съдържание. 

    Вярвам, че бъдещето е на OTT (Over The Top) подхода, в който доставчиците на съдържание предлагат услугите си директно на потребителя през Интернет. Пример за това са стрийминг платформите. coool.tv е стъпка в тази посока.

    Основен акцент на сайта на Cooolbox заемат думите Свободни, Активни, Свързани. Сами по себе си те носят силно послание, но какво означават за теб, за компанията и за потребителите?

    Със сигурност не са някакво магическо заклинание :). Това са характеристиките на хората, към които са насочени нашите услуги:  

    • Свободни, защото и ние вярваме, че човек трябва да продължава да ползва дадена услуга, не защото е обвързан с дългосрочен договор, а защото е доволен от качеството ѝ. 
    • Активни, защото предоставяме само услуги с гига бърза скорост, подходящи за едновременна работа и забавление на много хора от много устройства без влошаване на качеството. 
    • Свързани, защото знаем, че добрата връзка е изключително важна за свободните, активни хора. Затова  винаги поддържаме мрежата си на cutting edge ниво и в редките случаи на нужда, сме насреща да помогнем своевременно 24/7.