Skip to content

Как да изберем рутер

  Дошъл е моментът за покупка на рутер, но кой е най-подходящ за вашето домакинство? Кой е “най-добрият” рутер и за какво да внимавате при неговия избор? Тези и още много въпроси ежедневно си задават потребителите на Интернет, в желанието си да намерят най-доброто решение за своите нужди.

  Оказва се, че това е една доста предизвикателна задача и е почти невъзможно да получите еднозначен отговор: „Ето, това е рутерът! С главно Р!“ Лесно може да се изгубите в морето от марки, модели и препоръки от приятели, а ако искате сами да направите информиран избор, трябва да прочетете сборно около 5 онлайн енциклопедии по темата.

  Ето защо решихме да го направим вместо вас. В следващите редове представяме списък от топ 5 критерии, на които да обърнете внимание при избора на устройство:

  Какъв бюджет да отделите за рутер?

  Цените на рутерите могат много да варират, в зависимост от модел, характеристики, продавач и т. н. Въпросът е – ще свърши ли работа най-евтиното и необходимо ли ви е наистина най-скъпото? Добре е преди да се изстреляте към магазина, да направите едно бързо проучване как се движат цените в различните вериги магазини за техника и малките дистрибутори. Често пъти в големите вериги се опитват да ни продадат най-скъпото устройство, независимо, че е отвъд базовите нужди, които трябва да обслужи, а в най-близкия и удобен квартален магазин оферти просто няма. Обмислете вариант за онлайн покупка – в този случай ще имате 14 дневен срок, в който можете да върнете устройството, ако то не отговаря на вашите нужди и изисквания. Заложете някаква сума, която сте склонни да отделите и потърсете оптималната комбинация между цена и качество. Как да определим обаче къде е златната среда? Цената се базира на ключови параметри и функционалности, за които продължаваме да говорим в следващите редове.

  Съвместим ли е рутерът с услугата, която вашият интернет доставчик предлага?

  След като сте определили какъв бюджет може да бъде отделен за рутер, време е да се насочим към един от най-важните елементи – съвместимостта на вашето устройство с услугата, която сте избрали да използвате. Често се случва потребителите да изберат бюджетен вариант за рутер, който няма капацитета да отговори на изискванията на доставчика. Това означава, че дори и вашият интернет доставчик да предлага услуга като cooolNet със скорост до 1000 Mbps, ако нямате правилното устройство, което да я поддържа, скоростта няма да бъде това, което очаквате и за което сте заплатили. Добре е да направите справка какъв тип безжичен стандарт поддържа вашият компютър, лаптоп, телефон или други устройства, които ще присъедините към мрежата чрез Wi-Fi връзка, за да сте сигурни, че ще са съвместими с новия рутер. Cooolbox препоръчва да се насочите към устройство с Wi-Fi стандарт АС и задължително да се уверите, че той разполага с гигабитови портове.

  Какво означават комбинациите от цифри и букви?

  На кутиите на устройствата ще видите цифрите 802.11 плюс комбинация от букви. Това се нарича безжичен протокол или стандарт за Wi-Fi мрежа и указва колко добри са пропускателната способност и обхватът на рутера. Няма нужда от паника или да изпадаме в твърде технически подробности, за да разберем тези Wi-Fi стандарти. Просто потърсете рутер, който поддържа някои от най-новите безжични протоколи:

  11ax (Wi-Fi 6) – това е най-новият стандарт, който се очаква да доставя скорости до 10 Gbps. Има множество предимства пред предходните стандарти, като например:

  • По-бързи общи скорости на трансфер към и от устройства.
  • Повече капацитет за свързани устройства.
  • По-добра производителност с много свързани устройства.

  11ac (Wi-Fi 5) – най-вероятно ще видите този стандарт на повечето рутери в магазинната мрежа. Няма как да сбъркате с тази комбинация, защото този вид рутери поддържат скорости до 3.5 Gbps и са напълно способни да осигурят стабилна и бърза интернет връзка за дома.

  11n (Wi-Fi 4) – това беше първият стандарт, който позволи да използваме двете честоти – 2.4 GHz и 5 GHz, поддържащ скорости до 600 Mbps.
  Към момента AX е най-новата версия Wi-Fi стандарт, въпреки че рутерите с N- и AC-версия все още са актуални и доста често срещани, поради напредването на технологиите, закупуването на нов 802.11n рутер в повечето случаи не е толкова оправдано, колкото закупуването на поне AC или Wi-Fi 5 рутер. Разумно е да гледаме напред и при закупуването на техника да се стремим да са покрити актуалните стандарти.

  Има ли значение външния вид на устройството?

  Когато избирате рутер и сравнявате устройства, със сигурност препоръчваме да обърнете внимание и на външния вид. И то не само заради това как ще изглежда джаджата в интериора на вашето жилище.

  От изключителна важност за разпределянето на сигнала в помещенията е как изглежда и функционира рутерът. Някои модели имат антени, които излизат директно от устройството – 2, 4, 6, 8, та понякога дори и 12 на брой. В зависимост от това дали живеете в къща, или в апартамент, може да определяте как да се разпределя сигналът и да променяте посоката на антените. За по-голям обхват ви съветваме да не насочвате всички антени в една и съща посока. Други модели рутери имат вградени вътрешни антени, чиято посока няма как да контролираме. Плюсът тук е, че устройството изглежда по-елегантно и изчистено, но минусът е, че не успява да излъчва достатъчно силен сигнал.

  Разбира се, ако вашият дом е със специфики в разпределението на помещенията, чупки, стени и други препятствия, които биха повлияли разпространението на Wi-Fi сигнала, можете да допълните мрежовото си оборудване с Wi-Fi екстендер (Range Extender/Repeater) за по-отдалечените пространства. Това е устройство, което подобрява Wi-Fi сигнала, като го улавя и усилва.

  Балансът между желаното покритие и добрия външния вид е постижим, но все пак обмислете всички варианти, за да направите информиран избор спрямо спецификата на вашите нужди и вашия дом.

  Имам ли нужда от допълнителни екстри?

  Обръщаме внимание на някои от основните допълнителни екстри, които да вземете предвид при избора на рутер и изграждането на индивидуална мрежа във вашия дом.

  • LAN портове – уверете се, че рутерът, на който сте се спрели, има достатъчно на брой изходящи LAN портове за всички устройства, които желаете да включите към мрежата. Това могат да бъдат настолни компютри, смарт телевизори, аудио уредби и т. н.
  • USB портове – към тях най-често се свързват външни твърди дискове, флаш памет, устройства за стрийминг, принтери и т. н. Повечето рутери на пазара са с USB стандарт 3.0.
  • Двубандов рутер – както споменахме по-горе, рутерите имат възможност да работят на две различни честоти – 2.4 GHz и 5 GHz. Разликата между двете честоти с две думи се свежда до обхват и скорост. При 2.4 GHz Wi-Fi сигналът има по-голям обхват, за сметка на бързината, а 5 GHz Wi-Fi подсигурява по-бърз интернет с по-добро представяне, за сметка на покритието.
  • Интелигентни функции – на пазара вече има невероятно много рутери, които предлагат интелигентни функции и различни смарт възможности за управление на устройството. От защита от зловреден софтуер и спам, през филтриране на съдържание от опасни и неподходящи сайтове до мобилни приложения за управление на сигнал, включени устройства в мрежата и т. н.

  Разбира се, списъкът с характеристики и параметри на различните рутери продължава до безкрай. В ерата на технологиите всеки ден на пазара се появява ново устройство, по-бързо, по-удобно и по-красиво от предишното. Но имайки тези 5 основни посоки за ориентир при избора на рутер, ще успеете да се справите с морето от информация и да отсеете кoe всъщност е най-подходящото устройство за вашият дом, услуга и потребление.

  За повече информация относно домашната интернет услуга от Cooolbox кликнете на cooolNet или се свържете с нас на телефон: 0800 45 845. Заявка за адрес на покритие може да направите също и чрез нашата контактна форма за покритие.