Skip to content

Еволюция на домашния интернет

  Повечето от най-редовните интернет потребители днес вече не си спомнят звука на модема. Браждящият звук създаваше допълнителен “съспенс” и вибрираше в съзвучие с нервното туптене на някоя вена в слепоочието ни, докато чакахме да се отвори желаната интернет страница или да изпратим електронно писмо, заедно с прикачения файл.

  През последните години и по-конкретно по време на пандемията, почти всеки преживя сблъсък с онлайн работа или училище и докато за едни проблемите бяха да не се появиш “по пижама” в часа по немски, за други – дали трафикът ще стигне, ако всички ползват Интернет връзката по едно и също време.

  Все повече навлизат тенденциите за изграждане на “умни домове”, при които почти всеки електрически уред е свързан с Интернет. Домашните помощници Сири, Алекса и Гугъл могат да управляват светлината, музиката, температурата, дори и наличните продукти у дома само чрез една кратка гласова команда.

  Медиите, които консумираме, стават все по-богати и по-интерактивни. Искаме да предаваме или изтегляме висококачествени снимки и видеа без прекъсване. Но какво се случва със скоростта и надеждността на интернет връзката ни, когато комбинираме всички тези дейности накуп? Коаксиалните кабели и безжичните връзки вече нямат капацитета, за да поддържат тези нужди.

  Оптичните мрежи се оказаха най-ефективен и изгоден метод за предаване на големи количества цифрова информация на дълги разстояния. Въпреки това все още влакното не е стигнало до домовете на много интернет потребители, тъй като повечето домакинства все още разчитат на медно окабеляване за „последната миля“ на интернет свързаността.

  В това отношение Cooolbox се различава от повечето доставчици с изцяло оптичната си мрежа и технологията FTTH (fiber to the home).

  В сравнение с други видове широколентови връзки, FTTH е много по-ефективен метод за бърза и сигурна доставка на цифрови данни на дълги разстояния.

  Технологията FTTH буквално може да ни осигури неограничен и мигновен достъп. Оптичното влакно може да пренася 10 пъти повече данни от медта, основният материал, използван в цифровите абонатни линии. В бъдеще, където търсенето на интернет продължава да нараства, ще се нуждаем от този капацитет, за да избегнем големи затруднения.

  В сравнение с медта, оптичното влакно е много по-сигурно, надеждно и издръжливо. Тъй като влакнестите кабели предават информация чрез светлинни импулси, те не са податливи на подслушване. Те също така са устойчиви на електрически шум, смущения и променливо напрежение. Освен това влакнестите кабели са проектирани да издържат между 30 и 50 години. Те могат да предават информация 400 пъти по-далеч и 10 пъти по-бързо от медните проводници. Поради тази причина влакната вече се превърнаха в инфраструктурата, чрез която толкова много информация пътува по целия свят днес.

  В Cooolbox вярваме, че всеки заслужава достъп до бърза и стабилна връзка с Интернет, на добра цена, при прозрачни условия. Знаем, че в бъдещето на всички ни има поне едно сигурно нещо и това е все по-широката употреба на Интернет в живота на всеки човек.

  Как да се подготвим за гига бърза оптична връзка с Интернет у дома?

  Както вече споменахме по-горе, мрежата на Кулбокс е изцяло оптична и когато включваме потребител към нея, до дома му се изтегля индивидуално оптично влакно директно от наш технически център. За да се възползва максимално от предоставената услуга, препоръчваме потребителят да си подсигури няколко неща:

  • Възможност да бъде прекаран оптичен кабел до дома – за съжаление в не малък брой от новопостроените жилищни сгради, все още се използват медни кабели по вертикалите. В тези случаи обикновено търсим съдействие и разрешение от живущите за окабеляване с оптично влакно в общите части.
  • Гигабитов рутер – за да използвате пълния капацитет на cooolNet и по WiFi е необходимо да се снабдите с гигабитов рутер, минимум AC стандарт. Съвсем скоро ще ви разкажем повече подробности по темата “как да изберем рутер”.
  • Вътрешно окабеляване (на територията на жилището) с LAN кабели. Ако желаете да използвате връзка по кабел до няколко устройства (настолен компютър, смарт телевизори), най-добре е да се предвиди полагане на LAN кабели от точката, до която ще бъде изтеглена оптика, до всяко от устройствата, които ще бъдат свързани по кабел.

  След като имате всичко необходимо и услугата е активирана, вече може да се насладите на гига бързата интернет връзка. Включете безброй устройства към WiFi мрежата, изтеглете филм за секунди, осъществете видео връзка с Япония или гледайте livestream от Шампионска лига и какво ли още не, едновременно, без прекъсвания и претоварване на мрежата. Защото оптичното влакно ви осигурява тази надеждност и скорост, резервирани за вас и специфичните нужди на вашето домакинство.

  Заявка за адрес на покритие може да направите чрез нашата контактна форма за покритие или на национален телефонен номер 0800 45 845, на който колегите ни с удоволствие ще ви разкажат повече за предлаганите от нас услуги.