Skip to content

cooolch@t: Интервю с Хелиана Велинова

  cooolch@t космонавт върху чат балончета

  Може би сте слушали нейния подкаст или сте чели някоя нейна статия. А ако сте част от гейминг обществото в България, то със сигурност сте се срещали с нейното име поне веднъж. Този месец в cooolch@t си говорим с дългогодишен приятел и партньор на Cooolbox и една от най-усмихнатите и емблематични дами в технологичния свят в България – Хели Велинова.

  Здравей, Хели! Добре дошла в нашата рубрика cooolch@t. За тези, които не те познават, представи се с няколко думи.

  Здравейте и благодаря за поканата – за мен е удоволствие да ви гостувам! Казвам се Хелиана Велинова, но всички ме наричат Хели. Занимавам се с много неща едновременно и ми е трудно да се побера в едно изречение, но хората най-добре ме познават от работата ми за www.hicomm.bg и технологичния подкаст HiCast, както и като организатор на Sofia Game Night – фестивал, който е посветен на игрите в цялото им разнообразие. Занимавам се и с обучения на млади хора, като тренер по програмата Erasmus+, както и с разнообразие от проекти в сферата на създаването на игри.

  Къде намираш вдъхновение за статиите си и темите в подкаста HiCast?

  HiCast е подкаст посветен на технологиите, иновациите, науката, филмите и игрите, в който заедно с колегите ми от HiComm всяка седмица се събираме,обсъждаме и анализираме най-интересното случило се през седмицата. Опитваме се да дадем дълбочина и добавена стойност на слушателите, а не само да изчетем новините. Всекидневно през очите ми минава огромно количество информация, така че се старая да бъда възможно най-актуална и да подбирам теми, които засяга всички ни. С гостите и интервютата съм си поставила за цел да сме полезни и образователни за слушателите и да си тръгнат с ново знание след всяко едно от тях.

  Ти си супер запален геймър и главен организатор на Sofia Game Night. Какъв е първият ти спомен с компютърна игра и какво те накара да създадеш този уникален за България фестивал?

  Играя видео игри откакто се помня. Първо играехме на „Ну, погоди“ с яйцата и се редувахме на играта на съседското дете, което имаше игра с цветен дисплей, в която трябва да спестяваш. Имахме ATARI, после Playstation 1 и разни конзоли с дискети, които можеше да наемеш от кварталната видеотека. Голяма част от разговорния си английски съм научила именно в игрите. Доставя ми удоволствие да “пътешествам” в други светове, да решавам загадки и да се забавлявам сама или в компанията на приятели. Обожавам и настолни игри и смятам, че е много по-добре прекарано време с приятели, отколкото просто да седим и да пием кафе. Sofia Game Night или Нощ на игрите се роди през 2018 г. Като колаборация между компанията, в която работих и Goethe-Institut. Бързо разбрахме, че има много потенциал и наративът за потенциала на игрите може лесно да бъде комуникиран към всякаква публика, като борим предразсъдъците към геймърите и създателите на игри. Отворихме София към света на игрите, а през 2022 г. още 8 града се включиха и имахме общо 55 локации и 75 събития. Също така с фестивала помагаме на малки бизнеси и различни организации като музеи да привлекат нови публики и потенциални клиенти, което ми носи личностно удовлетворение.

  Хелиана Велинова пред визия за Sofia Game Night

  Разкажи ни малко за Хели-Джобса – още едно твое странично и интересно занимание да помагаш на търсещите и предлагащите работа.

  Тъй като цял живот работя с хора и имам много голяма мрежа от приятели и познати, често ме питат за препоръки за различни неща, включително и за свободни позиции и кандидати, които търсят работа. Започнах да пиша месечни статуси във Facebook с информация за обявите на мои приятели и започнаха разни хора да си намират работа покрай цялото нещо. В един момент дори почнаха да ме контактват различни агенции, но аз искам да го държа в по-близкия си кръг. След година две – имах повече CV-та на компютъра, отколкото можете да си представите 🙂 . Реших да автоматизирам процеса и се появи нюзлетърът, който пускам веднъж месечно. Проектът, ако мога да го нарека проект, е напълно некомерсиален и се радвам да помагам на хората. Няма по-голямо удоволствие от това някой да ти каже, че е бил на интервю или е бил нает. Към момента имам 25+ успешни match-a, къде за дългосрочен договор, къде за фрийланс ангажимент.

  Това е страхотно. А какви са за теб предимствата на това да си фрийлансър и да работиш дистанционно по толкова разнообразни проекти? Работа вкъщи, от офис или където и да е, стига интернетът да е топ?

  Аз работя дистанционно още преди думата фрийлансър да бъде използвана въобще в разговорния език. Преди кризата през 2008 работих за 10+ издания, за които пишех статии, а после започнах да работя и като обучител по Erasmus +, както и да организирам различни събития. Разбира се, работила съм в офиси за много дълго време, но като цяло това не е моето нещо. Имам нужда от тишина и свободата да отида някой следобед да поспортувам или да се разходя в парка. Истината е, че у дома работя много повече – от момента, в който се събудя, сядам на компютъра, обядвам пред него и не излизам на всеки час за “фас-пауза”, както става в много офиси. За пример – това интервю го пиша в 16:30 ч., а работя без пауза от 9:00 сутринта. Вие пресметнете колко часа са 🙂 . Това разбира се е до човек и каква дисциплина има. Ако работата ти е ориентирана към резултати – няма значение в колко си часа или къде си бил – важното е на края на деня да имаш свършено определено количество работа.
  Според мен системата от 9 до 18 е остаряла и много мениджъри трябва да имат повече доверие на служителите си.
  Иначе моят офис е лаптопът ми Acer TravelMate, а понякога даже пътувам и с микрофона и съм записвала подкаста на огромно разнообразие от места – от гръцки остров до планинска хижа.
  Със сигурност добрият интернет е от изключителна важност за тъй наречените дигитални номади. Във вкъщи близо две години разчитам на Cooolbox и мога да кажа, че се родих (и то не само защото давам интервю за вашия сайт, а защото това е най-добрия интернет, който съм използвала през живота си у дома). Качвам огромни видео файлове, записвам подкасти и си върша цялата работа с лекота.
  За пътуванията ми съм си пуснала Unlimited опцията на един от българските телекоми, която ми върши също много добра работа.
  Човек не знае, че му е липсвал добрият интернет, докато наистина не получи перфектната връзка, за което ви благодаря!

  Хелиана Велинова по време на Sofia Game Night

  В момента в какво влагаш най-много енергия? Кой проект е на дневен ред?

  Работя по всички едновременно 🙂 плюс няколко нови начинания за подкрепа на българското game dev community. Предстоят ми няколко обучения на младежки работници – една от сферите, в които влагам себе си с удоволствие и любов, помагайки на български и международни неправителствени организации да повишат капацитета си в различни области. И разбира се… всяка седмица в понеделник записваме HiCast, което е истинско удоволствие, защото имам много ерудирани колеги (Стоян и Тодор – специален поздрав за вас).

  Какво обичаш да правиш през свободното си време?

  Да съм сред природата, да пътешествам и да се занимавам с различни спортове. В момента даже ходя на курс по скално катерене 🙂 . Обичам да играя игри – тъкмо си взех God of War: Ragnarok и съм много навътре в историята. Тук е моментът още веднъж да ви похваля – абонат съм на PS Plus Premium – услугата на Playstation, която ти позволява да стриймваш игри, дори и най-новите заглавия. Благодарение на Cooolbox забравих какво е това лаг или да чакаш по 4 часа, за да дръпнеш една игра. Гейминг преживяването ми със сигурност се подобри неимоверно.

  Напредъкът в технологиите е непрестанен. Ако трябва да избереш някой нашумял tech trend, кой ще бъде той и защо?

  Разбира се, че AI! Напоследък се случи такъв огромен скок в тази сфера, че ми е трудно да следя всички иновации при изкуствения интелект. Вярвам, че e за добро и съвсем скоро ще видим подобрение в живота ни, благодарение на този прогрес.

  Хели, благодарим ти за това интервю и за страхотната обратна връзка за нашата услуга! Радваме се, че я използваш активно и си останала доволна от нея. Успех с всички начинания и до нови срещи!

  Хели използва 1Gbit оптичен интернет от Cooolbox на територията на град София. Повече информация относно параметрите на предлаганите услуги можете да видите на нашия уебсайт – https://www.cooolbox.bg/sofia/