Skip to content

12 причини, които забавят вашия интернет

    Няма човек на света, който да използва интернет и никога да не е имал проблем с него. Понякога ще се забави, друг път ще откаже да зареди любимия сайт или просто ще изчезне, а вие ще го търсите ли, търсите под дърво и камък. Е, за всеки проблем си има решение, нали така? Според една от водещите телекомуникационни компании в САЩ, AT&T, има 6 основни фактора, които забавят интернета ви.

    1. Възрастта на компютъра – някои по-стари компютри се нуждаят от по-бързо устройство за запис на данни (хард диск или SSD), за да достигнат желаната скорост.

    2. Разстоянието от вашата мрежа до дадения уеб сайт, както и способността му да отговаря бързо на получените заявки.

    3. Прегради. Къде се намира Wi-Fi рутерът? Всичко, което се намира на пътя на сигнала е възможна причина за бавния интернет.

    4. Популярните сайтове – всички винаги са там 🙂 Напълно възможно е сървърите им да са пренатоварени или на сайта да присъстват множество препратки към външни източници, което е причина да зареждат толкова бавно.

    5. Вируси – ако компютърът ви се е “разболял”, напълно нормално е това да повлияе и на скоростта му. Извикайте подобаващ доктор, който да го излекува и гарантираме, че ще забележите разлика в скоростта на интернета си.

    6. Софтуер – възможно е софтуерът на компютъра ви да се нуждае от ъпдейт и това да е причина за забавянето на скоростта.

    Колегите ни от САЩ са успели да синтезират основните причини за слаб интернет, а ние имаме да добавим и няколко от нас:

    7. Несъвместимост между интернет услугата и използваното крайно устройство (лаптоп, таблет, рутер) . Различията не винаги се привличат! Например, ако плащате за интернет скорост от 1 Gbps, но LAN картата на вашия компютър поддържа скорости до 100 Mbps, то няма как да се насладите на максимална скорост. Същото се отнася и ако портовете на вашия рутер не поддържат скорост от 1 Gbps.

    8. Ползване на UTP кабел, който не поддържа гигабитови скорости. Възможно е кабелът, който свързва медия конвертора и вашия компютър да поддържа скорости до 100 Mbps. Ако искате да достигнете по-високи скорости, например до 1 Gbps, необходимо е UTP кабелът ви да бъде категория 5 и нагоре.

    9. Различие между поддържаните стандарти за безжична връзка на рутера и компютъра. Например, ако вашият рутер поддържа G стандарт, който позволява достигане на средни скорости от 22 Mbps, a лаптопът ви поддържа N стандарт, който теоретично може да достигне скорост до 600 Mbps, то вие няма да можете да се възползвате от капацитета на предоставената интернет връзка от вашия доставчик. Валиден е и обратният случай.

    10. Прекалено много устройства, свързани с един рутер. Колкото повече хора и устройства ползват едновременно интернет през един рутер, толкова повече се увеличава скоростта на потребление и това забавя връзката (освен ако не съчетаете услуга с бърз интернет, напр. 1 Gbps, с качествено оборудване, поддържащо такава скорост). Например, ако сте голямо семейство и всеки от вас ползва своя лаптоп и смартфон по едно и също време, а рутерът ви поддържа теоретична скорост до 100 Mbps, много е вероятно тази скорост да не е достатъчна за комфортно сърфиране в интернет.

    11. Забравен торент. На всички ни се е случвало да започнем тегленето на някой филм или игра, а след като се изтегли, да забравим да затворим торента си. Оставяйки го пуснат, той сийдва към останалите потребители и е напълно нормално това да повлияе върху скорoстта на интернета ви.

    12. Кое време на деня е? Все пак, в интернет също има час-пик и когато всички са се събрали вътре, скоростите драстично падат. За щастие, това не важи за мрежи, изградени по технологията Fiber To The Home, каквато е нашата 🙂

    В колко от точките се припознахте? Да обобщим – да имаш интернет е като да имаш домашен любимец. Трябва да се грижиш добре за него и да му осигуриш подходяща среда за съществуване, в това лице техниката, благодарение на която се използва услугата. В замяна той ще ти се отблагодари, като бъде винаги на линия. 🙂